Verzorging
WAT OVER DE VERZORGING?
Eigenlijk geldt er voor alle dieren slechts één regel: geef ze genoeg vers water en voldoende eten. Als je dacht dat dit ook zou gelden voor zijdehoenders moet je misschien je idee maar eens opnieuw overwegen.
Eerst en vooral hebben ze genoeg ruimte nodig om te kunnen lopen en rondscharrelen. Het beste is dat je hen je hele tuin of minstens 10 vierkante meter ter beschikking stelt, in plaats van een klein perkje te voorzien dat afgebakend is met kippengaas. Uit ervaring weet ik dat ze soms uit het niets beginnen te lopen en rond te springen, wat echt heel amuserend is om naar te kijken, maar natuurlijk niet gaat op 2 vierkante meter. Voorzie wel altijd een afgebakend en overdekt stuk waar je je kippetjes in kan zetten en waar geen enkel ander dier binnen kan, bijvoorbeeld als het sneeuwt. Soms kunnen het echte diva's zijn en willen ze niet buitenkomen als het sneeuwt of heel erg nat is.
Zorg altijd voor genoeg vers drinkwater. Niets is belangrijker voor kippen dan water. Een kip kan gemakkelijk enkele dagen zonder eten, maar zonder drinken raakt hij/zij al snel uitgedroogd. Let ook zeker in de winter goed op dat je elke dag minstens twee keer gaat controleren of het water al dan niet bevroren is of heel erg koud is (tenzij je een waterverwarmer in hun hokje geïnstalleerd hebt natuurlijk). Wat ik altijd doe bij lage temperaturen is een beetje warm kraanwater in plaats van koud geven. Zo kunnen ze hun keeltjes wat verwarmen aan de lauwe vloeistof.
Ga elke avond het deurtje van hun hok dichtdoen. Zelfs als het vriest of sneeuwt of regent, loop ernaartoe en doe het dicht. Dit ras is wel een sterk type kip, maar door tocht kunnen ze snel ziek worden. Zeker met openstaande poortjes of verluchtingsgaten moet je goed oppassen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld het snot krijgen: een ziekte, die overeenkomt met onze verkoudheid, maar dan veel ernstiger voor een kip. Pas dus ook goed op als je zelf ziek bent en je je kippen aanraakt of hun water ververst. Was zeker je handen voor- en na je hen hebt aangeraakt! Gelukkig zijn de meeste ziektes wel op te lossen met goedkope medicijnen, zolang je er maar op tijd bij bent. Wanneer je kip ziek is merk je dit wel: Lusteloosheid, niet eten, opgezwollen slijmvliezen, stil zitten, de hele dag slapen...
Verschoon hun hok wekelijks: een vuil hok betekent vuile kippen, en dat is iets dat we natuurlijk niet willen! Het kan ook infecties veroorzaken op kleine wondjes aan de poten als ze er de hele nacht in moeten liggen. Ik leg altijd hennep voor konijnen in het slaapgedeelte en stro voor cavia's in de legbak. Het stro dat ik gebruik is verrijkt met gedroogde kamillebloesem, het is niet schadelijk voor de kip en laat je diertjes ook lekker ruiken! Als je kippen in de legbak gaan slapen in plaats van in het gewone gedeelte: geen nood! Dit is heel normaal! Ze vinden het stro gewoon comfortabeler als ze nog wat jonger zijn, maar naarmate ze ouder worden gaan ze dit niet meer doen en komt de legbak weer vrij voor je broedende hennen!
Al bij al is dit een redelijk gemakkelijk ras, waar je dubbel zoveel plezier aan beleeft als bij gewone kippen!