VAN KUIKEN TOT VOLWASSEN KIP

TIPS VOOR HET HOUDEN VAN KUIKENS:

Is dit de eerste keer dat je kuikens houdt? Geef dan zeker extra aandacht aan volgende onderwerpen:

PLAATS

Heb je al een plan over de huisvestiging van de kleine kippetjes? Belangrijk is dat ze de eerste 2 tot drie weken directe toegang hebben tot een warmtebron, zoals een gloeilamp of een infraroodlamp. Je moet de kippen tot ze 8 weken oud zijn binnen houden. Als ze net geboren zijn kan dit in een klein mandje, maar naarmate ze ouder worden moet je wel een grotere plaats voorzien. Zorg er ook voor dat, als je katten, honden of andere vrij rondlopende dieren hebt, de kuikens in een afgesloten ruimte zitten waar de andere dieren ze niet kunnen bangmaken. Zet bijvoorbeeld het mandje of bakje waar ze in wonen in een hondenbench. Naarmate ze ouder worden kun je het bakje weglaten en ze vrij laten rondlopen in de hondenbench. Als er grote openingen tussen de rails zitten, zorg er dan wel voor dat je een grote reep karton van ongeveer 15 centimeter hoog aan de bodem plaatst, zodat ze niet kunnen ontsnappen.

VOEDSEL

Zorg altijd voor vers water. De eerste dagen kan je het water best op een klein schaaltje in het bakje plaatsen, maar later kan je je drinkklok beginnen gebruiken. Als voedsel gebruik je best kuikenkorrels of een variant hiervan. Gebruik geen kuikenmeel, dit vinden ze niet zo lekker en dit is te droog voor hun keeltjes.

ZIEKTES

Kuikens zijn minder vatbaar voor ziektes dan andere jonge dieren, maar dit kan natuurlijk altijd gebeuren. De meest voorkomende ziektes met symptomen en behandelingen zijn:

Coccidiose: Diarree met bloed, lusteloosheid, niet eten en drinken. Te genezen door een geneesmiddel, waarvan verschillende merken in de handel zijn.

Snot: Niet eten of drinken, opgezwollen oogleden en slijmvliezen, ademhalingsproblemen, kuchen. Makkelijk te behandelen door antibiotica toe te dienen.

Wormen: Dezelfde symptomen als Coccidiose. Te behandelen met verschillende kuren, velen in de dierenspeciaalzaak te verkrijgen.

Kalkpoten: Dit komt vooral door koude of warmte die enkele dagen of weken aanhoudt. In de zomer of winter de poten goed controleren op witte schilfers. Indien dit voorkomt gewoon met wat olie de poten insmeren voor enkele dagen.

Dit zijn de meest voorkomende ziektes bij kuikens. Uiteraard bestaan er nog vele anderen, maar kuikens zijn over het algemeen sterke dieren. Als je een van deze symptomen herkent, panikeer dan niet direct. Vaak zijn er andere aanleidingen voor (zoals diarree) en heeft het niet direct iets te maken met ernstige ziektes.

TIJDSVERDRIJF

Als ze nog maar enkele dagen oud zijn, is dit geen probleem, maar wanneer ze steeds ouder worden, maar nog niet groot genoeg zijn om alleen buiten te laten lopen gaan ze zich snel vervelen. Dan gaan ze de bodembedekking uit hun kooi gooien of werpen ze 'per ongeluk' hun drinkbak om zodat er een soort zwembad ontstaat in hun slaapplaats en je alles kan gaan schoonmaken. Als het zomer is of de zon laat zich eens van zijn warmste kant zien in de lentemaanden kan je ze gerust buiten laten rondlopen. Zorg er wel voor dat je in de tuin aanwezig bent zodat ze niet door een of ander gaatje in je haag of omheining kunnen glippen en ontsnappen. Als je in een bosachtige omgeving woont moet je ook goed oppassen voor roofvogels zoals sperwers en slechtvalken, want die vinden zo'n klein wollig diertje dat niet te veel weerstand biedt wel lekker.

Als je lang niet thuis bent kan je ze bezighouden door 'spelletjes' te maken van hun voedsel. Door bijvoorbeeld een grote gehaktbal aan een touwtje vast te maken en dat aan de plafond van hun slaapplaats te hangen, kunnen ze uren doorgaan om te proberen stukjes van het vlees af te trekken. Maak hem natuurlijk ook niet te groot en zwaar zodat ze zich niet kunnen bezeren als de bal naar beneden valt. Dit is ook heel makkelijk met een aantal groentesoorten zoals een kleine bloemkool of broccoli.

Marie Van Hauwaert / Kippenlover sinds 2016 / Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin