WASDAG

Soms worden je kippen vies en vuil. Wanneer ze weer een verfrissend zandbad (in modder) hebben genomen of met hun poten de hele tijd in hun uitwerpselen hebben gewroet heb je ineens spijt van je aankoop. Maar gelukkig bestaat er iets zoals water en zeep en kun je ze gemakkelijk een verfrissend of ontspannend bad geven in enkele stappen.


STAP 1: ontvuilen

Probeer zoveel mogelijk blaadjes en mos tussen de poten vandaan te halen, zodat het water niet in één keer vuil wordt.


STAP 2: natspuiten.

Vul de wasbak met enkele centimeters lauwwarm water en plaats je vuile kippetje in het water. Leg een handdoek op de bodem zodat ze niet wegschuift en in paniek raakt. Laat het kippetje eerst voelen of het het water niet te warm of te koud is voor je haar er volledig inplaatst. Maak dan met de sproeier of met je hand de volledige kip nat (behalve haar kuif).


STAP 3: inzepen

Zeep het volledige lijfje van de kip (ook de poten!!)  in met babyshampoo of speciale hondenshampoo. Meestal houden ze er wel van om zo gemasseerd te worden, en gaan ze nu dus niet meer proberen weg te glippen.


STAP 3: afspoelen

Spoel het hele lijfje zo grondig mogelijk af, zodat er geen zeepresten meer overblijven.


STAP 4: het hoofdje

Maak voorzichtig met je handen de kuif van je kip nat. Wrijf dan voorzichtig een druppeltje babyshampoo door het haar. Gebruik hier zeker babyshampoo voor, want hondenshampoo kan de ogen wat irriteren. Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk zeep in hun oogjes komt, want dit kan pijn doen. Je kip gaat dit niet leuk vinden, dus bereid je erop voor dat ze heven gaat tegensputteren. Houd ze gewoon goed vast rond de vleugels en er kan niets gebeuren. Spoel dan weer voorzichtig met je handen de zeep af en ga enkele keren met je vingers door het haar zodat alle zeep eruit is. Als de kuif niet al te vuil is, doe dit dan niet. Ze vinden het sowieso niet leuk dat je aan hun kuif komt, en als er dan nog zeep in hun ogen komt worden ze helemaal gek. Doe dit dus enkel als het echt nodig is.


STAP 5: föhnen

Föhn nu de hele kip droog, dit zal de vacht mooi donzig en zacht maken. Zorg ervoor dat de hele kip droog is voordat je haar terug buiten zet, ook al is het hoogzomer, want dit kan een verkoudheid veroorzaken.


Nu is het kippetje weer helemaal proper! Beperk je wel tot het minimum en was ze enkel als het echt nodig is, want dit is een heel stressvolle situatie voor de zijdehoen.


Sommige kippenhouders plaatsen hun kip nog in een mix van water en azijn om haar extra donzig te maken. Ik doe dit niet, want de azijn kan haar oogjes of kleine wondjes irriteren en geeft haar een scherpe, felle geur en niet meer de lekkere zeepgeur.


Ik kan het maar niet genoeg zeggen: Als je kip niet vuil is, doe het dan niet! Ik zelf was regelmatig hun pootjes en heel af en toe hun buikje als ze echt heel vuil zijn, maar tenzij je aan wedstrijden meedoet, hoef je je kip echt niet volledig te wassen. Ze vinden dit meestal echt niet leuk, en de band tussen jou en je kip zal hier ook niet mee vooruit gaan.


De foto's van mijn waservaringen met mijn kippetjes vind je in de rubriek FOTO'S

 




Marie Van Hauwaert / Kippenlover sinds 2016 / Alle rechten voorbehouden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin